Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Full rulle i Struksnæs Skog

Åtte år har gått siden Viken Skog kjøpte seg inn skogsentreprenørfirmaet Struksnæs Skog AS. – At selskapet er heleid av Viken Skog, er ikke noe vi merker i den daglige driften, sier driftskoordinator Dag Nydal.


Dag Nydal, driftskoordinator i Struksnæs Skog

DRIFTSLEDER: Dag Nydal (39) fra Søndre Land er driftskoordinator i Struksnæs Skog, Viken Skogs skogsentreprenørfirma. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Selskapet har røtter tilbake til 1961 da Kristian Struksnæs startet med en traktor for å kjøre tømmer vinterstid. I dag har selskapet sju ansatte, tre hogstmaskiner og to lassbærere.

− Vi er en gjeng som trives veldig godt med tømmerhogst. Det er bra forhold i selskapet, vi trives sammen og vi liker å være på jobb, sier Dag Nydal, som startet i Struksnæs Skog i 2005.

Det siste kan Inge Myrlund, personalsjef i Viken Skog, skrive under på:

− Jeg har ikke vært borti et selskap med lavere sykefraværsprosent enn det er i Struksnæs Skog. Det er praktiske talt nesten null fravær, så her har du en gjeng som må ha enestående immunforsvar.

Et ungt lag – de fleste i en Ponsse

De andre som jobber i Struksnæs Skog er Per Olav Skoglund (72), Ørjan Hagen (30), Stian Tåje (30), Simen Sveen (29), Even Struksnæs (23) og Sigurd Åsarmoen (20).

Alle har tatt fagbrevet gjennom jobben i Struksnæs Skog, bortsett fra Per Olav. Han startet karrieren på 1970-tallet, før fagbrev som skogsmaskinfører ble «funnet opp».

Per Olav sier han stortrives med ungguttene. Det samme sier Dag Nydal, nest eldst med sin relativt beskjedne alder på 39 år. Gjennomsnittsalderen i firmaet er i underkant av 35 år.

– Vi er et ungt team, samtidig som vi har den nødvendige erfaringen. Alle gjør en god jobb, fastslår Dag.

YNGSTE PÅ LAGET: Sigurd Åsarmoen og Dag Nydal i forbindelse med en hogst i nærheten av Hov i Søndre Land.

De hogger for det meste i Søndre og Nordre Land, men er også andre steder der det trengs. De har blant annet deltatt på vindfallhogst i Sør-Aurdal og Etnedal.

VINDFALLHOGST I ETNEDAL: Her er det Ørjan Hagen i hogstmaskinen. Bildet ble tatt for litt over ett år siden. Struksnæs Skog var da blant flere av entreprenørene som tro til med å hogge vindfall.

Maskinparken består i dag av fire Ponsse-maskiner og én Komatsu 895. Det er skiftkjøring på to av lagene. I tillegg er Åge Sveen (56) leid inn som lassbærerfører. Åge kjører fast sammen med sønnen, Simen Sveen, og det gjør de som regel et sted mellom Dokka og Synnfjell.

Har hatt mange lærlinger

I august i år besto Sigurd Åsarmoen (20) fagprøven som skogsoperatør etter å ha jobbet som lærling i Struksnæs Skog i tre år. Han har gått naturbruk og skogbruk på Lena-Valle videregående skole på Toten. Sigurd hadde først praksis i Struksnæs Skog i ett år samtidig som han gikk skolen, deretter var han lærling i to år. Nå er han fast ansatt.

– Jeg trives godt, og det er hyggelig å jobbe med alle de andre. Jeg synes vi er et fint team, sier Sigurd selv.

Siden midten av 1990-tallet har Struksnæs Skog til sammen hatt 14 lærlinger som har gjennomført utdanningen og tatt fagbrev.

Lars Smedshammer (57) jobber deltid som daglig leder i Struksnæs Skog, en jobb han har ved siden av å drive sitt eget hogstentreprenørfirma; Lunde Skog AS.

− Når vi tar inn lærlinger i Struksnæs Skog eller Lunde Skog, er det gjennomtenkt at de skal være lokale, fra distriktet eller området. Vi må ha troen på at lærlingen vil fortsette etter lærlingtiden og at vi selvfølgelig har en plass på laget å tilby når fagbrevet er tatt, sier han.

Fakta:

  • Viken Skog kjøpte seg inn i selskapet fra slutten av 2013, nå heleid av Viken Skog.
  • Hadde et årsresultat på 1,4 millioner kroner i 2021.
  • Har lang historikk med å ha lærlinger, den første i 1994.