Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Full motorsagfres i Kongsberg

Motorsagduren regjerer ved Kongsberg videregående skole i sentrum av Kongsberg. Der er EM i skogbruksferdigheter nå godt i gang.


Torjus Flatin, EM i skogbruksferdigheter

EM I SKOGBRUKSFERDIGHETER: Her er det Torjus Flatin fra Krødsherad som skal kappe så rett som mulig og så fort som mulig, og i tillegg skal han skjære gjennom hele stokken uten å skjære i platen stokken ligger på. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Til sammen 72 deltakere fordelt på 18 lag fra 15 land deltar i europamesterskapet for elever og studenter mellom 17 og 25 år. Inkludert dommere, lærere og ledsagere er det om lag 200 personer som har tatt turen til Kongsberg, der mesterskapet finner sted rett ved Numedalslågen.

− Det er første gang på 15 år at EM arrangeres i Norge, og første gang det skjer her i Kongsberg. Vi er veldig glade for å være i gang i dette nydelige været. Deltakere, andre involverte og publikum ser ut til å storkose seg. Jeg er veldig stolt av alle fra skolen på Saggrenda og andre som har gjort dette mulig. Uten alle de frivillige, blant annet mange dommere fra Bygdeungdomslaget, hadde ikke dette gått, sier Halvor Garås, som er prosjektleder for EM i skogbruksferdigheter på Kongsberg.

ÅPNET EM: Sandra Borch og Halvor Garås.

Fire gutter og fire jenter

Mat- og landbruksminister Sandra Borch, som gjerne også kaller seg skogminister, kastet glans over arrangementet ved å åpne selve tevlingen.

SE VIDEO: Åpning med Sandra Borch, kjedebytte og ulike andre øvelser under EM på Kongsberg. Video: Egil Granum, Viken Skog

Den startet med kjedebytte. Deretter fortsatte det med ulike øvelser med motorsag, blant annet felling, kvisting og kapping. Alt skjer med et overhengende tidspress og et skyhøyt presisjonsnivå for å få full uttelling i poengjakten.

− Det er ikke lett å få full score. Da må alt være perfekt, sa Torjus Flatin fra Krødsherad.

Han går på Saggrenda, og er en av de til sammen åtte norske deltakerne.

For andre gang stiller Norge med ett gutte- og ett jentelag, der det er fire på hvert lag.

På jentelaget stiller Ada Granhaug Hagen fra Veggli i Numedal, Anette Berg Kløvstad fra Brøttum i Ringsaker, Helene Bossum fra Onsøy i Fredrikstad og Mathilde Granli fra Rakkestad.

Guttelaget består av Sebastian Røkeberg fra Hokksund, Sebjørn Kjøntvedt fra Nore og Uvdal og Benjamin Nordengen fra Lyngdal i Flesberg, i tillegg til nevnte Torjus Flatin.

KJEDEBYTTE: Benjamin Nordengen (snart 17) fra Lyngdal i Flesberg trener på å bytte motorsagkjede i teltet til det norske laget.

− Viktig for rekrutteringen

Kari Anne Sand, ordfører i Kongsberg, vet godt hvilken nerve deltakerne går gjennom før og under hver konkurranse. Hun var selv lagleder for det norske landslaget fra 1984 til hun ga seg i 2000.

− Dette er veldig moro, men konkurranseelementet er stort. Alle vil gjøre det best mulig, og mange av disse guttene og jentene har trent veldig godt og er veldig flinke. Det er morsomt å se dem i aksjon her i Kongsberg, Vikens nest største skogkommune. Vi er kjempeglade for at vi klarte å få til å arrangere EM her, blant annet med tanke på den lange tradisjonen med både skogbruk og skogbruksutdanning. Norges første skogbruksutdanning ble åpnet nettopp her i 1876, forteller Sand, som er ordfører i en by som også er kjent for å satse på bygging av offentlige bygg i tre.

SNART KLART FOR START: Olav Breivik, Sandra Borch og Kari Anne Sand blir foreviget etter åpningsseremonien. Til venstre står Thomas Landås Eriksen, rektor ved Kongsberg videregående skole.

Viken Skog og mange av skogeierlagene sponser arrangementet med til sammen 200.000 kroner.

− Jeg er sikker på at et slikt arrangement er viktig for rekrutteringen til yrket. Som du ser, så er det mye aksjon og liv. Og det er bare smil å se blant alle som er her – bortsett fra når konsentrasjonen setter inn hos de som skal konkurrere i en av grenene i mesterskapet. Det ligger mye innsats bak dette fra mange, og jeg er glad for at Viken Skog og skogeierlagene er med på sponsorsiden. Jeg vil rette en stor takk til Halvor Garås som har stått i spissen for dette, sier styreleder Olav Breivik, som også deltok på åpningsseremonien.

Les mer om arrangementet her.