Full fart på Juletregården

Kunstige juletrær blir stadig mer populært, men fremdeles er det ekte norske juletrær som folk flest vil ha. Det merker juletreselger og nestleder i styret i Viken Skog, Gudbrand Gulsvik som er inne i sesongens mest hektiske tid hjemme på Juletregården på Nes i Hallingdal.


 

Juletreet er et av julens viktigste symboler i nyere tid i store deler av verden. Skogeier Gudbrand Gulsvik har sammen med kona Mona og barna Nora og August etablert Juletregården hvor de sørger for å gi de besøkende en genuin juleopplevelse når de er på jakt etter juletrær.

 

Dette har de holdt på med på gården siden 2000, men nestelederen i styret i Viken Skog startet allerede sin karriere som juletreselger da han var 10 år. Nå er 48 år og kan mye om både skogbruk pg juletreproduksjon.

 

De kan tilby kunden en rekke forskjellige juletrær.

 

-Vi har vanlig norsk gran fra egen eiendom, fjelledelgran fra lokal produsent som jeg får lov til å hogge selv, Normannsgran fra Vestlandet og noen Omorika-gran som er dyrket lokalt. Det er fjelledelgranasom er mest populær. Den har en fantastisk kvalitet, og er den edelgrana som ligner mest på vanlig gran. Jeg tror folk i hovedsak ønsker edelgran fordi den holder mye lengre på nålene. Faktisk så kan du la være å vanne kvalitetstrær. De holder seg like fine inne uten vann i minst 14 dager, sier Gulsvik.

Anti plastikktre-kampanje

Selv om den tradisjonelle julegrana fremdeles står sterkest, er det stadig flere som velger kunstige juletrær av plast. Gulsvik blir meget engasjert når det blir snakk om kunstige juletrær.

-Det heter ikke plasttre, men plastikktrær! Jeg har mange hytte-nesninger som kunder. De skal ha lokalt produkt, og plast er bannlyst. Plast har nok fått mer og mer fotfeste hos den eldre garde. Men hvor koselig er det egentlig å si «Hei igjen» til juletreet fra i fjor….. Trær lagd av olje med energi fra kull som er transportert halve jordkloden rundt for å skape julestemning i norske hjem er vel så fjernt fra «det grønne skiftet» det er mulig å komme. Jeg synes plasttrær er noe av det mest kjønnsløse vi kan dra inn i stuene våre! Og, nei jeg merker ingen nedgang i salget. Faktisk kjører jeg en «antiplastikktre-kampanje» hvert år. De ti første innbyggerne som kommer med et brukt plastikktre kan bytte inn dette med et valgfritt tre. Første skuddet er gratis, smiler Gulsvik.

Prisen pr tre varierer fra 250-1000 kroner. Meterprisen for vanlig gran er 150 kroner og edelgran 300 kroner.

Å spørre en juletreselger om hvor mye han solgte i fjor eller forventer i år er litt som å spørre en reindriftsame om reintall.

-Man stiller aldri en juletreselger dette spørsmålet! Men det er alltid mer penger på konto etter jul enn før, og det er jo hyggelig, sier Gulsvik

-Jeg bruker tunet på gården som oppstillingsplass for trærne. Jeg legger opp små hauger av snø som jeg setter trærne oppi. På den måten føler kundene at de er i skogen, og kan se på trærne fra alle sider. Med bålpanne og servering av gløgg skaper dette en fin ramme for hele familien i det viktige valget av årets juletre. Kundene setter alltid pris på litt råd og veiledning i kjøpet. Hvordan velge riktig tre, samt hvordan ta vare på treet gjennom julen. Kort sagt er det litt triveligere på gården enn å kjøpe et tre på fart ut fra Kiwi…. Det som er hyggelig å se er at barn av faste kunder kommer til meg når de skal ha tre til egen husholdning. Det varmer!

 

Planlegg godt og yte service

Han har også tips til andre skogeiere som vurderer å drive med juletreproduksjon.

-Skal du hogge i egen skog må trærne merkes på forhånd. Selv foretrekker jeg å merke etter første snøfall og trærne er fri for snø. På den måten ser du lettere gjennom treet for å vurdere kvaliteten. Ha alltid trær på rot som er merket, og lett tilgjengelig som beredskapslager hvis du må supplere utstillingen. Alle synes det er koselig å komme til en gård for å handle. Valg av juletre er alltid diskusjonstema i familiene. Husk at damene har alltid rett!! Alle liker god service. Både råd og tips i valget, samt tilkjøring om det er nødvendig. I Nes er det mange hytter. Jeg har derfor mange kunder som bestiller juletre usett, og jeg leverer på døra så det er klart når de kommer på hytta. Styr unna trær av dårlig kvalitet. Selv måtte jeg kjøpe noen danske trær et år. Det gjør jeg aldri igjen…Det er bedre å ha 20 trær for mange enn 20 for få. Og jeg selger aldri de siste trærne. Disse ser ofte litt krasafarne ut, så de gis bort til kunder som har planlagt dårlig. Neste år kommer de igjen tidligere og blir faste kunder i årene fremover. Ellers bruker vi Facebook til markedsføring og informasjon til kundene. Det fungerer utmerket! Smiler den fornøyde juletreselgeren.