Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Fremtidens «skogfolk» studerer på Evenstad

Pål studerer skogbruk og Simen utmarksforvaltning. Begge stortrives på Evenstad i Østerdalen. – Hvis du liker jakt, fiske, frisk luft og å være ute i naturen, er Evenstad et helt fantastisk sted å være, sier de to 21 år gamle totningene.


Pål Dalberg og Simen Haugom Nordengen, studenter ved Evenstad

KAMERATER OG SKOGSTUDENTER: Pål Dalberg (til venstre) og Simen Haugom Nordengen stortrives som studenter på Evenstad, som er blant studiestedene ved Høgskolen i Innlandet. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

Vi møter Pål Dalberg og Simen Haugom Nordengen utenfor studiestedets klimasmarte og prisbelønte nybygg i massivtre.

SE VIDEO: Her får du et innblikk i livet på Evenstad, og hva Pål og Simen synes om å studere der. Foto og redigering: Egil Granum, Viken Skog

De står og snakker med Halgrim Breie, som for øvrig fremstår som inkarnasjonen på grei lærer − eller «assistant professor», som er hans engelskklingende tittel.

Breie kommer rett fra jaktposten. Han underviser nemlig i jakt – blant annet. Det står storviltjakt på høstens timeplan, og på kjølelageret i Campus Evenstads slakteri finnes bevis på at de to første elgene er felt.

− Joda, de ble skutt i går, forteller han.

Tilfeldighetene brakte dem til Evenstad

Simen var med på jakt da han studerte det ettårige faget jakt, fiske og naturveiledning med Breie som en av underviserne i 2020−2021. Nå er han over på to år med utmarksforvaltning, som gir en bachelorgrad sammen med faget han tok forrige studieår. Om han vil, kan han velge å gå videre med en mastergrad i det som kalles anvendt økologi på Evenstad. Han kan også ta en master ved et annet studiested, for eksempel skogfag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

− Eller så kan jeg begynne å jobbe, for eksempel med utmarksforvaltning eller kanskje naturoppsyn. Om det blir jobb eller videre studier, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sier han.

Kameraten Pål har heller ikke tatt en avgjørelse på om han skal ta en mastergrad etter at han er ferdig med den treårige bachelorgraden i skogbruk.

− Vi får se. Både jobb og masterstudiene frister, men jeg skal vente med å ta den beslutningen, fastslår han.

De forteller at det er tilfeldighetene som førte dem til Evenstad. De vokste opp på samme sted på Toten, nærmere bestemt Starum i Østre Toten kommune. Etter videregående skilte veiene deres: Pål dro i militæret i Finnmark mens Simen tok jakt- og fiskestudier i Hedmark.

– Jeg visste ikke helt hva jeg skal studere, så da faren min tipset om ettårsstudiet i jakt, fiske og naturveiledning her på Evenstad, endte det med det. Det har jeg ikke angret på, forteller Simen.

– Og jeg hadde nok neppe vært her om ikke Simen hadde fortalt hvor godt han trivdes. Jeg valgte skogfag, og synes det er veldig interessant. Jeg trives veldig godt, istemmer Pål.

NYBYGG FRA 2016: Simen, Pål og Halgrim utenfor den nye undervsiningsbygningen som er et nullutslippsbygg der det blant annet er brukt massivtre. Bysten ved trappen er av Anne Evenstad.

Skogskole på Evenstad siden 1912

Det er til sammen 220 studenter fordelt på seks studier på Evenstad. Det var en storgård her i gamle dager. Dens historie rommer intet mindre enn fem generasjoner der alle bar navnet Ole Olsen Evenstad – den ene av dem eidsvollsmann i 1814.

Moren til den siste Ole Olsen Evenstad (1859–1891) var Anne Evenstad (1830–1909). Hun var en velgjører for hele lokalsamfunnet. Før hun døde opprettet hun flere legater, blant annet for utvikling og utdanning innen jordbruk og skogbruk. En byste av Anne Evenstad står utenfor nybygget fra 2016, som en påminnelse om hva hun startet her. Stor-Elvdal kommune, som kjøpte gården og skogen etter at Anne døde barnløs i 1909, la til rette for at det skulle bli skogskole på Evenstad. Den ble etablert i 1912.

I dag lever historien videre med studentene som tar skogrelatert utdanning.

CAMPUS EVENSTAD: Elghodet skulle egentlig henges på en vegg, men det ble for tungt. Derfor ble det heller plassert på bakken, og ørene fungerer i dag som blomsterpotter. Glomma skimtes så vidt til venstre.

LYTT TIL PODKAST: Programlederne i Skog & Flisespikkeri tar turen til naturskjønne Evenstad i Stor-Elvdal og blir kjent med de to engasjerte kompisene Pål og Simen. De har mange tanker rundt rekruttering og skogbruk generelt. Vi tar også en prat med andelseier i Viken Skog og «gullgutten» Olaf Tufte, som snakker engasjert om bærekraftig skogbruk.

Riksvei 3, Glomma og Rørosbanen

Ved Evenstad ligger riksvei 3 på vestsiden av elva, og på østsiden går Rørosbanen. Passasjertog suser forbi rundt 20 ganger i døgnet, enten på vei nordover eller sørover. Det stopper kun på signal for av- og påstigning.

Om man kjører bil eller tog gjennom Østerdalen, er det ikke lett å få med seg at det er et ganske stort samfunn her. Og hvis man ikke vet hva Campus Evenstad er, stusser man kanskje over de store bygningene der det skjuler seg forelesningssaler, kontorer, hybler, kantine, pub, idrettshall og enda litt til.

På andre siden av Glomma ligger det en liten landhandel der studentene får kjøpt det meste av det de har behov for, men det er en bit å reise om man trenger en butikk med annet utvalg enn mat, drikke og fiskeutstyr. Til Koppang, administrasjonssenteret i Stor-Elvdal kommune, tar det 18 minutter å kjøre. Og nærmeste by er Elverum, som er én time unna med bil.

– Det er stykke fra det aller meste, men samtidig har vi stort sett alt vi trenger, forsikrer Pål og Simen.

ENNÅ IKKE FYR I OVNEN: Lavvoen er en del av puben på Evenstad. Kvelden før dette bildet ble tatt, var det mange flere her og ovnen var god og varm. Men midt på lyse dagen kunne Pål og Simen ha godstolene for seg selv.

Sosialt med alt og alle på ett sted

Både Pål og Simen bor i de nye studentboligene, til sammen fire bygninger som ble oppført da hele området ble oppgradert i 2015 og 2016. At studentboligene ligger så nær studielokalene og alle de andre fasilitetene på Evenstad, sørger for at det blir et samfunn der.

− Vi har det veldig fint her. Etter forelesningene er vi enten med på arrangementer eller arrangerer noe selv. Alt er studentdrevet, og det er bare å komme med forslag til hva som kan arrangeres, sier Simen Haugom Nordengen.

− I dag er det blant annet volleyball, i går var det innebandy og studentfest etterpå. Andre ganger kan det være fotball eller en utflukt i naturen som omkranser oss. Evenstad er rett og slett et godt sted å være student. Hvis man ønsker å drive med noe innen skogbruk, utmark eller jakt, så får du ikke et sted som er mer ideelt enn her, fastslår Pål Dalberg.

Det er Halgrim Breie enig i. 46-åringen, som opprinnelig kommer fra Hallingdal, har hatt andre skogfaglige yrker i rundt 20 år, blant annet innen forvaltning på lokalt og regionalt nivå, før han ble høgskolelektor for noen år siden.

− Det er veldig sosialt å være student her, og det er en veldig tett og fin atmosfære i dette lille miljøet. Hit kommer mange med de samme interessene. Folk som studerer her, er ikke redde for å bo avsides til, og de er gjerne glad i jakt og fiske. Også vi som underviser her trives veldig godt, forteller han.

GODE AMBASSADØRER: Simen Haugom Nordengen (til venstre) startet på Evenstad takket være et tips fra sin far. Han studerte først jakt, fiske og naturveiledning, der Halgrim Breie (i midten) er blant underviserne. Simen trivdes så godt at han fortsatte på nye studier nå i høst, og han fikk attpåtil kameraten Pål Dalberg til å ville studere der. I dag er Simen og Pål ambassadører for studiestedet.

Praktisk arbeid ute i skogen

Mange av studiene ved Evenstad går rett inn i det praktiske med å jobbe i skogen. Det meste er nemlig lagt opp sånn, det skal være mest mulig likt slik det er i skogbruksyrkene. Skogen i nærheten forvaltes av studiestedet, og der foregår mye av opplæringen i fag som tynning, ungskogpleie, hogst, aptering (finne ut og merke hvor treet skal kappes opp), tømmermåling, tømmerforedling, skogforyngelse, skogøkonomi og så videre.

Ofte starter et fag med teori innomhus før det blir praktisk gjennomgang i skogen. Jørgen Lotten, som studerer skogbruk, har hatt tynningsteori, og går rett fra forelesning til kollokviearbeid med Per Thore Midtskogen, Mette Foss og August Schultz.

GRUPPEARBEID: Mette Foss, Jørgen Lotten, August Schultz og Per Thore Midtskogen (fra venstre til høyre) jobbet sammen med en oppgave om tynning da dette bildet ble tatt.

− Det er bra å være student på Evenstad, og det er mye å finne på utenom studiene, særlig hvis man er glad i friluftsliv og å være ute, sier 22 år gamle Jørgen fra Fåberg.

Han ser ikke bort fra at han blir skogbruksleder om noen år. Det er også et yrke Pål og Simen vurderer. Halgrim Breie er ikke i tvil om at de i så fall vil gjøre det utmerket.

− Du vet, vi utdanner de beste skogbrukslederne fordi vi har en veldig praktisk orientert utdanning. Den er midt i blinken for de som skal jobbe på grasrotnivå i skogen. Og de som underviser her, er en god blanding av forskere og praktikere, blant annet folk som tidligere har jobbet som skogbruksledere. Nei, det er bare å komme seg til Evenstad hvis man vil ha skogen som yrke, kunngjør Halgrim Breie.