Første kvinnelige skogbruksleder i Indre Østfold

Gunvor Koller (24) skriver historie som nyansatt i Viken Skog. Hun er Indre Østfolds første kvinnelige skogbruksleder, skriver Smaalenenes Avis.


 

Hun legger ikke skjul på at hun var spent på reaksjonene. Ville hun bli møtt av fordomsfulle skogeiere, kanskje særlig blant den eldre generasjon?

- Langt derifra. Jeg har blitt tatt veldig godt imot. Det har bare vært hyggelige folk å møte, sier hun.

Skepsis er snudd

Skogentreprenørene Jon-Axel Grøtvedt og Dag Solberg gir ungjenta de beste skussmål.

- Vi skal ikke legge skjul på at vi var skeptiske da hun startet. Ikke fordi hun var jente, men fordi hun var så ung. Men Gunvor har taklet utfordringen veldig bra og er flink til å spørre om råd hos mer rutinerte skogbruksfolk, sier Solberg.

- Og ei jente i skauen krydrer jo hverdagen for oss som jobber i et mannfolkdominert miljø, smiler kollega Grøtvedt.

Gunvor Koller er fra Skedsmokorset i Akershus. Etter fem år på universitetet på Ås og eksamen som forstkandidat ble hun ansatt som skogbruksleder i Viken Skog i august i fjor. Hun har overtatt etter skjetvingen Arnfinn Espenes, som hadde over 30 års fartstid i Viken Skog. Viken Skog har i alt seks skogbruksledere som har Askimkontoret som base.

- Viken Skog har vært flinke til å satse på jenter. Samtidig med meg ble det ansatt tre andre kvinner i skogavdelingen, hvorav én som skogbruksleder (i Vestfold), sier Koller.

Har kjøpt truger

Hun har fått litt av en pangstart på Viken-kontoret i Askim. God, gammeldags vinter har sørget for eksepsjonell aktivitet i skogen.

- Det har vært mye ringing og mange forespørsler fra ivrige skogeiere. Nå er lysten til å hogge stor. Alle vinterdriftene vi har planlagt er også blitt gjennomført. Så mye snø har det vært i vinter at 24-åringen har gått til innkjøp av truger. Truger er mye i bruk blant skogbruksledere lenger nord på Østlandet, men i Østfold er hun førstemann ut. Som skogbruksleder er hun skogeierens kontaktpunkt når det skal utføres hogst, planting og ungskogpleie. Kollers tre kommuner er Spydeberg, Hobøl og Enebakk.

- Hvordan merker dere i Viken Skog at konkurransen fra andre aktører hardner til?

- Hobøl og Spydeberg har mange trofaste Viken-skogeiere, men selvsagt merker vi konkurransen. Det er nok blitt mer vanlig at skogeiere ringer rundt og ber om tilbud. Hun oppfordrer skogeiere til å få øynene opp for hvilke ressurser de sitter på.

- Noen skogeiere blir sittende passive og resultatet er at skogen råtner på rot. Det er dårlig utnyttelse av en viktig naturressurs, påpeker hun.

 

Tekst og foto: Gunnar Fjellengen- Smaalenene Avis

Faksimile av artikkelen