Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Er det mulig å kåre en vinner blant skogens høyteknologiske maskiner?

Svensk og finsk utvikling ligger som kjent bak det aller meste av dagens hogstmaskiner og lassbærere. Vi har gravd litt i historien, og spurt fire av de norske leverandørene hva de mener er fordelene med deres maskiner.


Hogstmaskinfører Knut Johan Østreng i en John Deere-maskin

MEST VANLIG: Hogstmaskinfører Knut Johan Østreng kjører hogstmaskin for Brødrene Stigen, som kjørte Timberjack før John Deere overtok. Foto: Bjørn H. Pettersen, Viken Skog

Av Bjørn H. Pettersen

John Deere Forestry, Komatsu Forest, Ponsse, Rottne, Eco Log, Malwa og Logset. Ikke alle disse merkene har navn som klinger umiskjennelig finsk eller svensk, men det er der de stammer fra – alle sammen.

De fleste av dem har røtter tilbake til 1950-tallet da noen oppfinnsomme skogsarbeidere i Sverige og Finland begynte å modifisere traktorene de brukte i skogen. Der startet altså historien.

Amerikansk, men finsk

Skrur man tiden bortimot 70 år frem i tid, til i dag, ser man høyteknologiske maskiner som bare overfladisk har likhet med en traktor. Og for det utrente øyet er det ikke store forskjeller på de ulike merkene.

– Det er klart det er forskjeller, men hvor store de er, skal jeg la være usagt. Det er uansett sikkert at svenskene og finnene har drevet frem så å si all utviklingen når det gjelder skogsmaskiner. Der har de virkelig vært geniale, sier Trond Heggen.

Produksjonssjefen i Viken Skog har selv jobbet mange år i skogen, for det meste i en hogstmaskin. De som kjenner ham, vet at han kjørte John Deere – gjerne uttalt «Jånndir» blant kjennere og entusiaster.

– Det er merket de fleste skogsentreprenørene i Norge og Sverige sitter bak spakene i, men alle har svært gode maskiner. Det folk foretrekker, handler nok i stor grad om hva man har prøvd og blitt vant til å kjøre, sier Trond Heggen, som legger til at Ponsse er størst i Finland.

Vi har spurt de norske leverandørene av John Deere, Komatsu, Ponsse og Rottne det samme spørsmålet: Hva gjør ditt merke til det beste?

John Deere Forestry

FRA JOENSUU: John Deeres skogsmaskiner produseres i Finland. Modellene på bildet fra øverst til venstre og med klokka: 1270G, 1910G, 1470G og 1510G. Foto: John Deere

John Deeres skogsmaskinproduksjon ligger i Joensuu, en fem timer lang kjøretur nordover og østover fra Helsinki. Det er mye skog og mange innsjøer å se langs den veien.

Der har Amund Holen vært, naturligvis. Han er distriktssjef ved John Deere Forestry Norge, som holder til på Kongsvinger.

– John Deere er driftssikre produkter med god hyttekomfort. Utviklingen i Finland ligger langt fremme, og her i Norge er det en veldig bra serviceorganisasjon med god ekspertise og deleforsyning. Vi merker at det er høy tillit til et godt serviceapparat over hele landet. Det er selvfølgelig ingenting som er feilfritt, men når det skjer noe, så yter vi god hjelp raskt. Det er viktig for å unngå at entreprenørene skal oppleve at inntekt går tapt mens de venter på service eller en del som må byttes, sier Amund Holen.

Fordi historien til John Deeres skogsmaskinproduksjon er litt innfløkt, må vi ta den med i korte trekk:

  • 1973: Rauma-Repola startet produksjon av skogsmaskiner i Joensuu i Øst-Finland.
  • 1979–1983: De svenske produsentene ÖSA og Bruun system, som begge begynte produksjon av skogsmaskiner på 1950-tallet, ble kjøpt opp av Rauma-Repola og slått sammen med skogsmaskinproduksjonen til finske Lokomo. Den nye skogsmaskinfabrikanten fikk navnet Forest Machine Group (FMG).
  • 1984: Skogsmaskinproduksjonen til svenske Kockums ble kjøpt av FMG.
  • 1989: Skogsmaskinprodusenten Timberjack, som ble etablert i Canada på 1950-tallet og overtatt av amerikanske Eaton på 1960-tallet, ble kjøpt av FMG. Maskinene gikk noen år under navnet FMG Timberjack, deretter bare Timberjack.
  • 1999: Etter flere oppkjøp og fusjoner på 1990-tallet ble Rauma-Repola først til Rauma og deretter til Metso, som var en fusjon mellom Valmet og Rauma.
  • 2000: Amerikanske John Deere (etablert i USA i 1837) kjøpte Timberjack fra Metso.
  • 2005: Timberjack-navnet forsvant, og alle maskinene gikk deretter under navnet John Deere.

Les mer om John Deere: www.deere.no, www.deere.com, www.deere.com/en/our-company/history/

Komatsu Forest

JAPANSK OG SVENSK: Komatsus skogsmaskiner produseres i Umeå i Nord-Sverige, snart på en helt ny fabrikk der. Modellene på bildene er fra øverst til venstre og med klokka: 875, 825 TX, 931 og 911. Foto: Komatsu Forest

Komatsu Forest har røtter tilbake til 1961 da Umeå Mekaniske ble etablert. Fabrikken begynte å produsere skogsmaskiner med god suksess på 1970-tallet. I 1986 ble Umeå Mekaniske kjøpt opp av finske Valmet, og med senere endringer og oppkjøp gikk skogsmaskinproduksjonen i Umeå under navnet Sisu Logging fra 1994, og deretter Partek Forest fra 1998 til japanske Komatsu overtok i 2004. I 2011 skiftet maskinene merkenavn til Komatsu etter at det hadde vært Valmet i 25 år.

I år feirer Komatsu Forest 60-årsjubileum, mens Komatsu – som ble etablert i byen Komatsu i 1921 – har 100-årsjubileum. I løpet av jubileumsåret åpner Komatsu Forest en helt ny fabrikk i Umeå, som er en av de største investeringene i svensk industri for tiden. Fabrikken blir karbonnøytral i sin produksjon, noe som blant annet oppnås ved bruk av solcellepaneler, moderne byggemetoder og geoenergi. Det opplyser Tore Aaslund, som er daglig leder i Komatsu Forest Norge. Han skal invitere kunder til fabrikkbesøk i Umeå våren 2022.

– Komatsu ligger lang framme på ergonomi og produksjon. Føreren sitter godt og har en høyere produksjon i løpet av en arbeidsdag enn våre konkurrenter. Hyttedempingen på våre lassbærere gjør at de som kjører disse maskinene har en god dag, både på jobb og etter jobb. Vårt smart crane-system gjør at man kan styre kranen med færre bevegelser, og det gir en mer avslappet krankontroll på både lassbærerne og hogstmaskinene. Fra vår serviceavdeling på Stange er vi en kort avstand fra de aller fleste av kundene våre, sier Tore Aaslund.

Les mer om Komatsu Forest: www.komatsuforest.no, www.komatsuforest.com, www.komatsuforest.com/about

Ponsse

FINSK: Ponsse har bortimot halvparten av markedet i Finland. Modellene fra øverst til venstre og med klokka: Scorpion, Elephant, Elk og Cobra. Foto: Ponsse

Produksjonen og hovedkvarteret til Ponsse ligger i Vieremä, kanskje ikke midt i den finske skogen, men i hvert fall så midt i Finland det er mulig å komme. Der startet skogsmaskinentreprenøren Einari Vidgrén opp firmaet i 1970. Det er fortsatt et finskeid familieforetak, forteller Cato Rudberg. Han er salgskoordinator for Ponsse Norge, som holder til på Kongsvinger.

– Ponsse har motorer fra Mercedes og akslinger og pumper fra NAF, mens all montering, produksjon, forskning og utvikling foregår i Finland, forteller Rudberg.

Med ni serviceavdelinger – fra Fauske i nord, Mandal i sør, Ølen i vest og Kongsvinger i øst – mener han at Ponsse er godt dekket til å gi kundene rask hjelp.

– Ponsse er et lite foretak, men vi har 45 prosent av markedet i Finland. Vi anser oss som et premiummerke der vi leverer et hakk over alle våre konkurrenter og er tidlig ute med innovative løsninger, for eksempel partikkelfilter og hogstmaskiner og lassbærere med åtte hjul. Vi er spesielt stolte over Ponsse Scorpion og Ponsse Scorpion King. Disse ble lansert på Elmia 2013, og serieproduksjonen startet året etter. Dette er fortsatt de mest innovative maskinene på markedet. Vi er også markedsledende på maskiner som kan arbeide i bratt terreng med 35–40 graders helling, sier Carl-Henrik Hammar, daglig leder i Ponsse Norge.

Les mer om Ponsse: www.ponsse.com, www.ponsse.com/en/company, facebook.com/ponsseas

Rottne

MADE IN SWEDEN SINCE 1955: Rottne leveres i Norge av Skogteknikk, som nylig har blitt enig med Akershus Traktor om en felles satsing på de svenske skogsmaskinene fra stedet Rottne i Småland. Fra øverst til venstre og med klokka: H21, F20, H8 og F13. Foto: Rottne

Historien til Rottne startet med gründeren Börje Karlsson i det lille tettstedet Rottne i Småland. Han begynte tidlig å bygge og konstruere skogsmaskiner, og i 1955 etablerte han Börjes Mekaniska Verkstad som i 1982 endret navn til Rottne Industri. Hovedkontoret ligger fortsatt i Rottne, samt i Stensele i Nord-Sverige etter at Rottne Industri kjøpte et mekanisk verksted der i 1988. Det familieeide selskapet er en utfordrer til de store konkurrentene, og har planer om å øke produksjonen i tiden som kommer.

– Karlsson var tidlig ute med mange ting, og vinsjen han startet med bakpå traktoren representerte etter sigende en effektivitetsøkning på 600 prosent den gang. Innovasjon og nytenking har hele tiden vært nøkkelen til suksess, og opp gjennom årene har det resultert i nyskapende skogsmaskiner som Blondin og Rapid. Dagens maskiner er fortsatt blant markedets beste. De er robuste, kraftige og effektive, med god førerkomfort og god sikt. Rottne har også en god ordning med å gjenbruke og reparere komponenter, forteller Ole Thomas Fladby, markedsansvarlig i Skogteknikk.

Det var hans far, Olav Fladby, som etablerte Skogteknikk og begynte importen av Rottnes skogsmaskiner fra Sverige i 1985. Nylig ble selskapet enig med landsdekkende Akershus Traktor, som har kjøpt 70 prosent av Skogteknikk. De to selskapene har nå en felles satsing på Rottne.

Les mer om Rottne: www.rottne.com, www.skogteknikk.no, www.rottne.com/om-oss