Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Den første tretopphytta

Mange barn snekrer plankehytter. Noen drømmer nok også om å overnatte i toppen av et tre. Frode Schei gjorde virkelighet ut av barndomsdrømmen sin da han bygde den første tretopphytta i 2005. Nå er den kåret til månedens trebygg av Tenk Tre.


Av: Redaksjonen Tenk Tre Foto: Redaksjonen Tenk Tre, Tretopphytter.no, Rakel Berg

I dag finnes det tretopphytter mange steder i Norge, men det hele startet i Brumunddal. Eller vent nå litt, det startet på Høybråten i Oslo. I den nærliggende Tangerudskogen lekte en ivrig plankehyttebygger Frode Schei sammen med kamerater.

Rett miks av kreativitet og kompetanse

Det er ingen tvil om at Frode Scheis inspirasjon til å bygge en ordentlig hytte i trærne kom fra barndommen, men inspirasjon er ikke nok. Det kreves blant annet kreativitet, gjennomføringskraft og utholdenhet for å realisere en hytte i toppen av et tre. For ikke å snakke om kompetanse og tilgang på trær.

­– Jeg tenker kanskje litt annerledes enn andre, men jeg hadde også relevant kompetanse. Etter å ha jobbet i skogbruket i mange år hadde jeg lang erfaring med hvordan gran og furu oppfører seg i Ringsaker. Dessuten har jeg arbeidet mye med tre ved å restaurere flere hus. Kunnskap om hvordan vinden påvirker bygg er vesentlig for et byggverk oppe i et tre, og ettersom jeg drev med både hanggliding og brettseiling, hadde jeg praktisk erfaring også her, forteller Schei.

Bilde: Tretopphytta innvendig

Arbeidet startet i 2003 - med lokal byggmester, lokale håndverkere og lokale materialer. Frode har hele veien vært opptatt av å bygge bærekraftig og med lavt karbonfotavtrykk. Han anslår at det gikk med 5 m³ trelast til å bygge hytta, som stod ferdig i 2005. Innvendig er det satset mye på gjenbruk av materialer.

– Vi brukte impregnert limtre fra Moelven som bærende konstruksjon i tillegg til levende trær. Konstruksjonen er en kombinasjon av fastpunkt og glideflater, for man kan ikke låse alle deler av bygget, og vi må ta høyde for at de levende trærne vokser. For å balansere vindflaten som oppstår som følge av hyttekonstruksjonen, måtte vi kutte noen av trærne i høyden. Vinduer og dører er produsert av Johansen Trevare, mens gulvene er laget av malmfuru fra Nord-Østerdalen levert av Os Trekultur, sier Schei.

 

Les hele den interessante historien om den første tretopphytta her

 

Tenk Tre er et felles bransjeinitiativ fra skog- og trenæringen i Norge. Sammen ønsker vi å vise hvordan skog og tre kan bidra i klimakampen.