Varmeperioden kom tidlig i sesongen og spørsmålet melder seg om det er for tørt å plante? Foreløpig blir det anbefalt å fortsette med skogplanting på Østlandet, men noen råd kan være nyttige å merke seg.


Uvanlig lang og varm tørkeperiode i mai/juni er en utfordring både for skogplanter og plantører. Det kommer nå jevnlig spørsmål om det er for tørt til å plante. Viken Skog, planteskolene i Sør-Norge og forskere i NIBIO og andre aktører i skogbruket i Vestfold følger situasjonen.


Slik som situasjonen er nå er det viktig å presisere:

  • Prioriter arealer og planteplasser med dypt jordsmonn der plantene kan settes dypt. Pluggen skal dekkes med 2-3 cm mineraljord før avskrapet strø legges tilbake som beskyttelse mot fordampning.
  • Unngå de grunneste, tørreste plassene.
  • Prioriter flater etter de siste hogstene.
  • La plantene ligge så lenge som mulig på kjølelager. Og oppbevar alltid plantene i skyggen.
  • Halvtørr eller tørr plugg må alltid fuktes opp før planting. Helst ved å dyppe pluggen og la den bli mettet med vann.

 

NIBIO påpeker at det som plantes nå ikke har begynt å vokse og derfor har mindre væskebehov en planter i vekst.


Voksete planter blir seige og klissete i varmen og plantene henger mer sammen. Mindre flekker med avrevet voks på stammen etter at plantebunten er åpnet kan føre til små gnag av snutebiller, men regnes ikke som noen stor trussel.

Utsett gress-skjæring til høsten slik at de nye plantene får naturlig skygge av ugresset.

Det er fortsatt, etter forholdene, kjølige netter med nattedogg mange steder, så både folk og planter vil ha godt av at plantejobben gjøres så tidlig på dagen som mulig.

 

 

Brann, storm og snø ødelegger store skogverdier. Skogbrand har forsikret norske skoger i over 100 år. Vi kjenner skogbruket og produktene våre er tilpasset nettopp din skog. Les mer.

Hold deg oppdatert

Ikke gå glipp av våre oppdateringer om hva som rører seg i Viken Skog